צרו קשר
אנחנו תמיד כאן לענות על כל שאלה!
צריכים עזרה? כיתבו לנו

השאירו פנייתכם

ונציגינו ישובו אליכם

הסכמה לקבלת מידע מהיחידה ללימודי תעודה

* שדה חובה

9 פעולות שחייבים לעשות לפני מכירת עסק

מאת: עובדיה ערן

רגע לפני שאתם מוכרים את העסק, בדקו אם אתם עושים זאת נכון. 

הגעתם להחלטה למכור את העסק שלכם? לרוב בעלי העסקים, העסק הוא המקום בו הם "מבלים" את מרבית זמנם, פיזית ונפשית, אף יותר מהזמן שהם מקדישים למשפחה שלהם. משקיעים כל סכום כסף, חסכון, הלוואה או ירושה להרחבת העסק, לקניית ציוד חדש, לשיפוץ לפי צרכי העסק ועוד; במשך השנים בעלי העסקים נותנים את הנשמה, האומץ וזיעת אפם בעסק, עובדים 60-80 שעות בשבוע, אולי אף יותר; התמודדו עם תקופות טובות ואף תקופות רעות, ותמיד היו אופטימיים בנוגע להצלחת העסק.

ואז מגיע השלב בו בעל העסק מגיע להחלטה, שזה הזמן הנכון למכור, יהיו אשר יהיו הסיבות והנסיבות. במאמר זה נציג את הפעולות שבעל עסק צריך לבצע לפני פעולת המכירה, על מנת שהרוכש הפוטנציאלי יתעניין (וירכוש) את העסק שלו.

לאחר שהגעתם להחלטה על מכירת העסק שלכם, הכלל הראשון הוא לתת לעצמכם הרבה זמן לעכל ולהכין את העסק לקראת המכירה. רוב היועצים העסקיים ממליצים על תקופה של שנה לפחות, לפעמים יותר. כמובן שזה תלוי עד כמה גדול ומורכב העסק שלכם.

אלו הן 9 הפעולות שיסדרו אתכם לפני מכירת העסק:  

1. דוחות כספיים מסודרים וברורים.

הדוחות הכספיים של העסק שלכם משקפים את הפעילות העסקית והשורה התחתונה – האם העסק מרוויח. זה בסדר גמור אם לא בכל השנים העסק הרוויח יפה (ואף הפסיד) כל עוד אתם יודעים להסביר בצורה מעמיקה את הרקע והגורמים שהשפיעו על הרווחים של העסק.

2. להתייעץ עם מומחה מס.

רואה החשבון שלכם כנראה גם משמש בעבורכם כיועץ בענייני מיסים, אבל בתהליך מכירת עסק אתה צריך ייעוץ ממומחה מס שמתמחה בכך. עסקת מכירה ממוצעת של עסק נעה בין 250 אש"ח ל-500 אש"ח, וישנם דרכים חוקיות להפחית את דרישות המס בגין העסקה.

3. להסתכל על העסק מנקודת המבט של הקונה הפוטנציאלי.

האם העסק שמור היטב? הסחורה מסודרת על המדפים? רמת הנקיון טובה?
וודאו שכל התיקונים בוצעו, וכל החשבוניות שולמו. החדרים צבועים בצבע חדש, השטיחים נוקו או חודשו, היפטרו משולחנות וכיסאות מרופטים, ארונות תיוק ופריטים אפילו קטנים כגון סלי אשפה מטונפים. אל תדאגו אם לצוות העובדים יראה חשוד כל פעולות החידוש והשיפוצים הקטנים פה ושם; כולם אוהבים התחדשות, שינויים ושיפורים בסביבתם.

4. אישורי עסק ובטיחות.

גם אם העסק שלכם עובד ללא רישיונות, ללא שום בעיה, עליכם להשיג את כל האישורים המתאימים בעבור העסק שלכם. או לפחות להתחיל בתהליכים הבירוקרטיים להוכחת נכונות ועשייה לקראת האישורים הנדרשים.

5. מערכות מיחשוב.

דאגו לכך שמערכות המיחשוב בבית העסק מעודכנות ואינן מיושנות. אל תחשבו שמדובר בבזבוז כסף, כי אם הקונה הפוטנציאלי יבחין שהציוד המיחשובי שלכם מיושן, הוא יסיק זאת גם על העסק שלכם. הוא יסיק שמדובר בעסק מיושן, שאינו מותאם לזמננו, והצעת המחיר בעבור העסק תהא בהתאם.

6. מסמכים וחוזים של עובדים מועסקים חתומים.

וודאו שכל החוזים והמסמכים של העסקת העובדים שלכם מעודכנים, חתומים ומתוייקים. עובדים הם ההון האנושי של העסק ובהחלפת בעלים יכולים העובדים להינזק, בשל כך מחובתכם לדאוג לעובדים ולהעביר לבעלים החדשים את המידע הדרוש והחוזים הקשורים לכל עובד ועובד.

7. דע כמה העסק שלך באמת שווה.

גם אם רואה החשבון שלכם מציע לך לוותר על הערכת שווי לעסק או מציע לכם את שירותו בנושא, עליך לדעת שרואי חשבון המשרתים את בעלי העסק נוטים להיות סובייקטיבים, בין אם לטובה ובין אם לרעה בשל היכרותם עם העסק. 

הערכת שווי לעסק אומנם מתבססת על העסק הקיים, אך בעיקר מתבססת על הפוטנציאל העסקי והרווחים העתידים שהעסק יכול להניב.

מצד שני, מעריכי שווי רבים נוטים לספק ללקוח הערכת שווי אותה בעל העסק "מצפה לקבל". הערכת שווי שאינה תואמת את המציאות תוביל למערכת שיקולים לקויה בעבור בעל העסק במשא ומתן על מכירת העסק, ואף עלולה להביא לאיבוד הזדמנות עסקית אמיתית ופספוס של קונה פוטנציאלי.

8. עורך דין (אינו שווה) למתווך עסקים.

רבים מבעלי העסקים טועים לחשוב, כי משום שיש להם עורך דין שמטפל בעניינים האישיים שלהם, גם בעת מכירה של העסק, הוא הגורם לטיפול בעסקה. מכירת עסק דורשת מומחיות בתחום זה. מכירת העסק שלכם הוא מהפעולות המשמעותיות והרגשיות שתבצע בחייכם. עליכם להרגיש בטוחים וסמוכים שאתם מבצעים את העסקה בצורה מקצועיות, וכי אתם מכוסים מכל ההיבטים, ולא רק מבחינה משפטית. שכירת שירותיו של מתווך עסקים תביא להשגת האינטרסים שלכם וליווי צמוד במהלך העסקה.

9. שמרו על צלילות דעת.

כן, למכור עסק זאת משימה לא פשוטה, ואף יקרה, אבל אין צורך לחשוד בכל בעל עניין שבא איתכם במגע. גייסו נותני שירותים מקצועיים שיגנו על האינטרסים שלכם וידאגו לייצג אתכם נאמנה, ואל תחשבו לרגע שאתם יכולים להסתדר גם בלעדיהם.  

אמנם אתם מכירים את העסק שלכם הכי טוב, יודעים לבצע עסקים מצוין, אבל אתם לא מומחים להערכות שווי, תיווך עסקים, או עניינים משפטיים. 

שמרו על שליטה מלאה, היו ערים לאינסטינקטים שלכם. אם אתם לא מרגישים בנוח עם בעל מקצוע, שמלווה אתכם או קונה פוטנציאלי, עצרו לרגע ועשו סדר במחשבות.